BTC NFT-k, Ordinalok és leírásuk

Amennyiben az utóbbi időben nem egy gödörben térerőmentes közegben éltél, valószínűleg hallottál már az „Ordinals”-ról. Az influencerek és közösségi csoportok ettől az új NFT változattól hangosak, amely Bitcoin Nft-ként terjedt el.

Amennyiben vannak még kérdéseid, és végre készen állsz arra, hogy felfedezd az NFT-k új világát a Bitcoin blokkláncon ez a cikk neked szól. Az első kérdés, amit az emberek általában feltesznek:

“Hogyan lehetséges?”

A válasz hosszú lenne, de ezeket senki sem szereti. A rövid válasz az, hogy a Bitcoin 100 000 000 satoshira osztható. 2023 januárjában Casey Rodarmor szoftvermérnök, egy módot talált arra, hogy adatokat írjon a Bitcoin minden egyes Satoshijára, lehetővé téve az NFT-k új módon történő rögzítését a blokkláncon. Ezzel lehetővé téve a felhasználók számára, hogy egyedi számokat rendeljenek az egyes satoshikhoz, és azokat a csatolt képekkel, videókkal vagy szövegekkel együtt továbbítsák, amelyeket feliratoknak vagy laikus szóhasználattal Ordinalsnak neveznek.  Ezek az NFT-k akár láncon között is mozgathatók (például az Ethereumra).

Ezeket az “NFT-ket” “Ordinals“-nak hívják… Más néven “digitális műalkotások” -nak. Megváltoztathatatlanok, nem függnek harmadik féltől, cenzúrázhatatlanok és “teljesek” abban az értelemben, hogy minden adatukat a láncon tárolják (ellentétben sok jelenlegi állapotú NFT-vel). Rodamar szerint: a digitális műtermékek “ tükrözik, milyennek kell lenniük az NFT-nek, és hogy mik írják le azokat (ajánlás).

Mi a digitális műtermékek technikai leírása? Az Ordinals Doc szerint:

“Ahhoz, hogy egy digitális dolog digitális műalkotás legyen, olyannak kell lennie, mint a te érmédnek:

  • A digitális műtárgyaknak lehetnek tulajdonosai. A szám nem digitális műalkotás, mert senki sem birtokolhatja.
  • A digitális műtárgyak teljesek. Az IPFS vagy Arweave láncon kívüli tartalomra mutató NFT hiányos, ezért nem digitális műtárgy.
  • A digitális műtárgyak engedély nélküliek. Az az NFT, amelyet nem lehet jogdíj fizetése nélkül eladni, nem engedély nélküli, így nem digitális műalkotás.
  • A digitális műalkotások cenzúrázhatatlanok. Lehet, hogy ma módosíthat egy adatbázis-bejegyzést egy központi főkönyvben, de holnap már nem, és így nem lehet digitális műtermék.
  • A digitális műalkotások megváltoztathatatlanok. A frissítési kulccsal rendelkező NFT nem digitális műalkotás.

A digitális műtárgyak definíciója azt a célt szolgálja, hogy természetüknél fogva tükrözze, milyennek kell lenniük az NFT-nek, általában, és milyenek a leírásoknak minden esetben.”

Ordinal Punk

Az ordináriumok esetében a feliratok a játék neve. Minden Ordinalnak van egy feliratszáma. Minél alacsonyabb a szám, annál ritkább/keresettebb az Ordinal. A BTC Punks a hálózat első leírása közül néhányat használt rögzítésre, így történelmileg jelentősek és rendkívül ritkák. A kereskedők az Ordinals protokoll jövőjére és a feliratok (Ordinals) számának skálázódására fogadnak.

Összegzés

„Elég a beszédből. Hogyan vásárolhatok be?” Nos, ehhez Bitcoin csomópontra, Bitcoin pénztárcára és némi technikai tudásra van szükség. Ami felhozza a következő pontot:

Túl bonyolult és sok a súrlódás és az információs aszimmetria itt az átlagos degennek. Ezen felül az Ordinalokkal jelenleg csak OTC-vel lehet kereskedni, amely OTC kereskedések mindig kockázatosak.

kriptoaktiv kedvezmenyek

Ez egy nagy kockázatú, magas hozamú lehetőség. De eltekintve a lehetőségtől, a Bitcoin közösségen belüli narratívák változnak. Rodamar víziójának köszönhetően a Bitcoin maxik végre magáévá teszik az NFT-k ötletét.

Hosszú távon a legtöbb ember valószínűleg jobban jár, ha $BTC-t tart, nem pedig Ordinalokat. De a lehetőség nagyon kifizetődő lehet. Ne feledje, hogy mindig Végezz Kutatást – DYOR!

Használd a linkeket, köszi!