3 ok, amiért a Bitcoin 9 hónapos csúcsra tört a héten

  • Post author:
  • Post category:Hírek

A Bitcoin kedden 26.514 dolláros csúcsra emelkedett, ami 30%-os emelkedés azóta, hogy pénteken 20.000 dollár alá zuhant.

bitcoin, btc emelkedés, kriptoaktiv

Mi okozta a vezető kriptopénz ilyen látványos fellendülését? Íme három lehetséges ok:

A Szilícium-völgyi bank mentőcsomagja

A Bitcoin múlt heti árfolyamproblémáinak nagy része a kriptoipar legnagyobb banki partnereinek csődjével kapcsolatos bizonytalanságból eredt. Ezek közé a partnerek közé tartozik a Silvergate, a Signature Bank és a Silicon Valley Bank SVB – ez utóbbit az FDIC csütörtökön bezáratta egy 42 milliárd dolláros bankrohamot követően.

Az eseménnyel – amely egyszerre roppantotta meg a Bitcoint és destabilizálta az USDC-t – a Federal Reserve vasárnap foglalkozott, amikor megígérte, hogy teljes mértékben kimenti a bank összes betétesét egy Fed mentőcsomaggal. A bejelentés nagy megkönnyebbülést jelentett egy sor olyan kripto cég számára, amelyek kitettséggel rendelkeznek a bankban, köztük a Circle, a BlockFi, a Ripple, a Pantera Capital és a Yuga Labs-ot is.

kriptoaktiv kedvezmenyek

Figyelemre méltó, hogy a Fed azt állította, hogy a mentőcsomagok nem az adófizetők költségére történnek – ez sokak számára annak a jele, hogy a Federal Reserve több pénzt tervez a gazdaságba juttatni. Általában a több pénz magasabb árakat jelent a kockázatos eszközök számára – beleértve a részvényeket és a kriptókat is.

Kiyosaki

A Rich Dad Poor Dad szerzője, Robert Kiyosaki kiemelte ezt a tézist, miután a Bitcoin vasárnap ismét emelkedni kezdett:

“Kezdődik a BAIL OUTS (kimentés). Még több hamis pénz szállja meg a beteg gazdaságot. Még mindig ugyanazt a választ ajánlom. Vásároljatok még több G, S, BC-t. Vigyázzatok magatokra. Zuhanórepülés előttünk.”

Bár a Bitcoin már az SVB (Silicon Valley Bank) megmentése után is emelkedőben volt, a Munkaügyi Statisztikai Hivatal keddi fogyasztói árindex (CPI) olvasata talán hozzájárult ahhoz, hogy az infláció túlpörgött.

A jelentés szerint az éves szintű infláció februárban 6%-ra enyhült – a januári 6,4%-ról. Eközben a Core CPI (amely nem tartalmazza a változékony élelmiszer- és energiaárakat) 5,5%-os szinten maradt.

Bitcoin, szilicium, bank

A Federal Reserve az elmúlt évben szigorította a kamatlábakat, hogy leküzdje a növekvő inflációt, ami a kripto- és a részvénypiacot egyaránt sújtotta. Az infláció csökkenésére utaló jelek azt jelenthetik, hogy a Federal Reserve kész leállítani a kamatemelést, ami a befektetők számára bikás (bullish).

A CME Fedwatch eszköze azt mutatja, hogy a piac több mint 20%-a 0%-os kamatemelést valószínűsít a FOMC e havi ülése után. A Binance hosszú távra száll be a Bitcoinba.

Binance

Changpeng Zhao

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje is a pumpálás mögött állhat, hogy elszigetelje magát a stabilcoinok és a bankrendszer bajaitól, Changpeng Zhao vezérigazgató bejelentette, hogy a Binance 1 milliárd dollárnyi BUSD-t fog átváltani az iparági helyreállítási alapjából Bitcoinba, Ethereumba és BUSD-be.

Ekkora bálnák egymagukban is képesek megmozgatni a piacot. Amikor a Luna Foundation Guard tavaly tavasszal milliárdos értékben vásárolt Bitcoint, a szervezet segített a BTC-nek, hogy a folyamatos medvepiaci nyomás ellenére majdnem 50 000 dollár fölé térjen vissza.

A nyilatkozata után a Glassnode adatai szerint több tízezer Bitcoin került a Binance-ra. James V. Straten elemző szerint ez “a [Bitcoin] volatilitásának okait a makrókon felülre utalja”.

bitsgap robot