A Tether (USDT) is szakított a dollárral a stabilérme válság közepén

A kripto első és legnagyobb dollárhoz kötött stabil érméje a növekvő visszaváltási nyomás közepette elvesztette az 1 dolláros rögzítését (peg).

Tether-USDT

Stabil érme

A Tether (USDT), a világ legnagyobb stabil érméje csütörtökön rövid időre 5%-ot esett és 0,95 dollárig csökkent az értéke.

A CoinMarketCap adatai szerint a stabilcoin némileg visszaállt, de még mindig 0,98 dolláron forog. Piaci kapitalizációja több mint 81 milliárd dollár. Paolo Ardoino, a Tether és a Bitfinex műszaki igazgatója e-mailben jelezte, hogy a volatilitás „tiszta piaci dinamika” volt.

kriptoaktiv kedvezmenyek

“A Bitfinexen a Tether stabil érme többet ért mint 1 dollár, míg a Krakennél valamivel alacsonyabban kereskedték, mint 1 dollár. Ennek eredményeként az arbitrázsok olcsón vették az USDT-t a Krakennél, és a Bitfinexen adták el nyereségért” – mondta. “Más piacjegyzők USDT-t vásároltak (kevesebb, mint) 1 dollárért a Krakenen, és közvetlenül beváltották 1 dollárért, továbbra is élvezve a profitot. Mindez tiszta piaci dinamika, és semmi köze a Tether értékéhez, amely továbbra is tartja magát.”

USDT-areses

A Tether ingadozó ár reakciója egy viharos hét közepette következett be, miután a Terra UST stabilcoin-jának összeomlása és a piacvezető Bitcoin, 10%-os zuhanása bekövetkezett.

Az egykor a harmadik legnagyobb stabil érme, az UST először csak néhány centtel bontotta meg az USD-hez való kötődést a múlt hétvégén.

Azóta azonban összeomlása monumentális lett. 2022. május 11-én rövid időre egészen 0,2998 dollárig esett, ami 71%-os csökkenés a dollárhoz képest.

Mi a különbség

Az USDT és az UST két különböző típusú stabil érme. Az UST egy decentralizált algoritmikus stabil érme, amelyet intelligens szerződések vezérelnek, míg az USDT-t a Tether központosított tartalékai támogatják.

Egy USDT-t egy dollár értékben bocsátanak ki a Tetherben elhelyezett egyenértékű eszközben, és fordítva. A Tether átláthatósági jelentése szerint ezek az eszközök közé tartoznak a készpénz, a vállalati kötvények, a kereskedelmi papírok és egyéb eszközök.

A Tether-támogató USDT tartalékai 83,74%-ban készpénzt és készpénz-egyenértékeket, 4,61%-ban vállalati kötvényeket és nemesfémeket, 5,27%-ban fedezett hiteleket és 6,38%-ban egyéb befektetéseket tartalmaznak, beleértve a digitális tokeneket is.

Ennek a 83,74%-os készpénznek és készpénz-egyenértéknek a cég jelentése szerint mindössze 6,36%-a van készpénzben és bankbetétben.

Az utóbbi időben a hírek szerint ezekre a digitális dollárokra beváltott összegek magasak voltak.

kripto_kedvezmenyek

Paolo Ardoino, a Tether műszaki igazgatója szerint az elmúlt 24 órában több mint 300 millió dollár USDT-t váltottak be, vagyis az USDT-t készpénzre váltották át.

A visszaváltások során a tartalékból egy dollárt küldenek a felhasználónak, és az USDT-t eltávolítják az érme készletéből.

„Emlékezz a Tether tartja az USD 1 dolláros árígéretét” – tweetelte Ardoino. “probléma nélkül váltottak be 300 millió dollárt az elmúlt 24 órában.”

Más központosított stabil érmék, köztük a Circle USDC-je és a Binance BUSD-je, amelyek szintén dollárhoz vannak kötve, enyhe felárral forognak az USDT-vel szemben.

forrás