A Wikipédia közösségi nyomás hatására állítja le a kripto adományok fogadását

  • Post author:
  • Post category:Hírek

A világ legnagyobb nyílt forráskódú online enciklopédiájának anyavállalata megszünteti a digitális kriptopénz eszközök adományként történő elfogadását.

A közösségben dúló vita és szavazás folyamatát dokumentáló hosszú oldalon a Wikipédia bejelenti, hogy arra kéri a Wikimedia Alapítványt, hogy hagyjon fel a kriptovaluták formájában nyújtott adományok elfogadásával.

A Wikipédia szerint közel 400 felhasználó vett részt a vitafolyamatban, amely január közepe és április közepe között tartott. A bejáratott felhasználók összesített szavazata 232:94 volt, ami azt jelenti, hogy 71,17%-uk a digitális eszközök elfogadásának megszüntetése mellett döntött.

A megszüntető intézkedés melletti elsődleges érvek közé tartozik a virtuális eszközök gyakorlatban történő jóváhagyása és a környezetvédelmi megfontolások.

Az eredeti javaslat „rendkívül kockázatos befektetésként” említi a kriptovalutákat, amelyek csak a közelmúltban kezdtek el népszerűvé válni a kiskereskedők körében és azt állítja, hogy amennyiben a Wikipédia elfogadná, akkor az „az eredendően spekulatív befektetések és technológiák népszerűsítése lenne”.

Az intézkedés ellenzői a letét-bizonyítás (Proof of Stake Pos) alternatíváira hivatkoztak a környezeti aggodalmak enyhítésére, valamint a digitális eszközök azon képességére, hogy felerősítsék az elnyomó nemzetek polgárai részvételét.

A Wikipédia szerkesztője, Molly White a Twitteren keresztül megerősítette a döntést, hogy leállítja a kriptoadományok elfogadását.

kripto_kedvezmeny

„A Wikimedia Alapítvány úgy döntött, hogy leállítja a kriptovaluta adományok fogadását.

A döntés egy közösségi kérés alapján született, amely szerint a Wikimédia Alapítvány nem fogad el többé kripto adományokat, ami egy három hónapos megbeszélés eredményeként született meg és a hónap elején zárult le.”

A szavazás előtt a Wikimedia számos különféle kriptoeszközt fogadott el a BitPay-en keresztül, beleértve a Bitcoint (BTC), az Ethereumot (ETH) és a Bitcoin Cash-t (BCH).

forrás: dailyhodl