DCA

Dollár-költség átlagolás (Dollar Cost Avarage)

Mi a dollár-költség átlagolása (DCA)?

A dollár-költség átlagolása (DCA) egy olyan befektetési stratégia, amelyben a befektető felosztja a befektetendő teljes összeget egy megcélzott eszköz (itt most kripto) időszakos vásárlásai között, hogy csökkentse a volatilitás hatását a teljes vásárlásra. A vásárlások az eszköz árától függetlenül és rendszeres időközönként történnek.

Valójában ez a stratégia kiküszöböli a lehetséges legjobb piaci áron való vásárlást azzal, hogy részleteket vásárolunk az aktuális legjobb áron. A dollárköltség átlagolását állandó dollártervnek is nevezik.

Fő céljai:

  • A dollárköltség-átlagolásnál, szisztematikusan egyenlő összegeket fektet be, rendszeres időközönként, ártól függetlenül.
  • Volatilitás általános hatásának csökkentése a céleszköz árára; mivel az árfolyam valószínűleg minden alkalommal változik, amikor valamelyik időszakos befektetést végrehajtják, a befektetés nem annyira van kitéve a volatilitásnak.
  • A dollárköltség-átlagolás célja, hogy elkerülje azt a hibát, hogy egyetlen egyösszegű befektetést hajtson végre, amely az eszközárazás szempontjából rosszul van időzítve (pl. vásárlás után beszakad a piac).

forrás