Layer 3 Blokkláncok: Innováció a Kriptovaluta Területén

Mi a Layer 3 Blockchain a kriptopénz világában? A Layer 3 protokollok a Layer 2 rétegre épülnek, hogy fokozott skálázhatóságot biztosítsanak, így a fejlesztők testre szabott alkalmazásspecifikus blokkláncokat hozhatnak létre az igényeiknek megfelelően.

Fontos tudnivalók:

  • A Layer 3 protokollok a Layer 2 rétegre épülnek az alkalmazásspecifikus decentralizált alkalmazások hostolásához.
  • A Layer 3 megoldhat több problémát is, például a skálázhatóságot, interoperabilitást, testreszabhatóságot és így tovább.
  • Néhány Layer 3 protokoll példái az Orbs, az Arbitrum Orbit és a zkSync Hyperchains.

Hogyan Működnek Együtt a Layer 1, Layer 2 és Layer 3?

  • A Layer 1 a blokklánc alapja, ahol a blokkokat hozzáadják, és az ügyletek véglegesek. Azonban a Layer 1-nek áldoznia kell a skálázhatóság, decentralizáció vagy biztonság tekintetében a blokklánc trilemmájában.
  • A Layer 2 a skálázhatósági problémával foglalkozik, off-chain vertikális skálázási megoldások, például a rollups vagy a validiumok formájában.
  • A Layer 3 fejlett protokollok a meglévő Layer 2 megoldásokon alapulnak, amelyek interoperabilitást és alkalmazásspecifikus funkcionalitásokat kínálnak.
Layer 1
Layer 2
Layer 3
DefinícióA blokklánc alapjaA Layer 1-re épül, például az Ethereum
Fő SzerepA hálózat biztonságos és működik
Csökkenti a tranzakciós költségeket és növeli a Layer 1 skálázhatóságág
SkálázhatóságKorlátozott skálázhatóságJavított skálázhatóság a Layer 1-hez képest
InteroperabilitásÁltalában önállóan működikKépes működni korlátozott láncokkal
Tranzakciós DíjakMagas tranzakciós díjakAlacsony tranzakciós díjak

Milyen Problémákat Old Meg a Layer 3?

Most, hogy megértettük, hogyan működik együtt a Layer 1, 2 és 3, nézzük meg közelebbről a Layer 3-at, és hogy hogyan skálázza tovább a blokkláncot.

Skálázhatóság

A Layer 3 tervezése arra irányul, hogy javítsa a skálázhatóságot a Layer 1 és 2 jelenlegi képességein túl. Ezért a hálózat képes kezelni egy sokkal nagyobb tranzakciómennyiséget, és támogatni egyidejűleg számos összetettebb alkalmazást.

Komplex dApp Támogatás

A Layer 3 képes infrastruktúrát biztosítani a fejlettebb dappok (decentralizált alkalmazások) fejlesztéséhez, amelyek összetettebb funkciókat igényelnek. Ez potenciálisan segíthet a webdesign fejlesztésében, hogy az alkalmazásokon belül haladóbb funkciókat tegyenek elérhetővé a laikus felhasználók számára. A Layer 3 a fejlesztői igényektől függően lehetővé teszi az összetettebb okosszerződés-tervezést, amelyet a Layer 1 és Layer 2 a korlátozott skálázhatóság miatt nem tudna kezelni.

Blokkhálózatok Interoperabilitása

A Layer 3 megoldja az átjárhatóság (interoperabilitás) problémáját is. A Layer 3 szerepet vállalhat a különböző blokkláncok közötti híd szerepében, így a megbízások és az adatok áramolhatnak a különböző platformok között. Ez azt jelenti, hogy a Layer 3 dApp-oknak funkcionalitásuk van a különböző blokkláncokkal való kapcsolódáshoz, például az Ethereum és a Solana között.

Testreszabhatóság

A Layer 3 testreszabható a fejlesztők egyedi igényeihez. Például a fejlesztők bevezethetnek alkalmazás-specifikus mechanizmusokat, amelyek csak a privát tranzakciók és szerződések végrehajtását engedélyezik, és csak némi adatot fednek fel. A Layer 3 magas testreszabhatóságának köszönhetően a fejlesztők testre szabhatják dApp-juk kormányzati (governance) mechanizmusát, szabályait és funkcionalitásait az igényeiknek megfelelően.

Az Arbitrum Orbit lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy testre szabják a lánc különböző aspektusait. Például a fejlesztők testre szabhatják és kiválaszthatják, mely tokeneket fogadják el tranzakciós díjként a láncukon. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy rugalmasabban válasszanak és esetleg belevegyék a platformhoz saját tokenjüket, lehetővé téve a dApp funkcionalitásának testreszabását az egyedi igényeiknek megfelelően. Ezenkívül a fejlesztők testre szabhatják dApp-jukat annak érdekében, hogy az felhasználók számára következetes és megbízható gázárakat biztosítson. Az Arbitrum Orbit által nyújtott egyéb testreszabási lehetőségek közé tartozik a magánélet, az engedélyek, a díj tokenek, a kormányzás és sok más.

Költséghatékony

Mivel a Layer 3 hálózatok néhány tranzakciót és műveletet az offline módban dolgoznak fel, ez segít csökkenteni a hálózati torlódást, ami viszont jelentősen csökkenti a tranzakciós díjakat. Ez a költséghatékonyság segít csökkenteni a belépési költségeket, így sokkal hozzáférhetőbb lesz mind a fejlesztők, mind a felhasználók számára.

Például az Xai hálózat egy dedikált gaming hálózat, amelyet a Web3 játékok meghajtására építettek. Az Arbitrum Layer 3 hálózaton keresztül épített Xai hálózat bevezeti a párhuzamos feldolgozást a hatékonyság és a skálázhatóság növelése érdekében, miközben tovább csökkenti a költségeket.

Hozzáférhetőség

A Layer 3-at az átlagos felhasználók számára is hozzáférhetőbbé és könnyebben implementálhatóvá tehetik. Például az Arbitrum Orbit Layer 3 lehetővé teszi bárki számára, hogy építsen és telepítsen saját Layer 3-at az Arbitrum Nitro-n, jóváhagyás nélkül. Összehasonlításképpen egy Layer 2 indításához egy javaslatra van szükség a bizalmi modellük és a teljes decentralizáció elérésének módjáról.

Layer 3 Felhasználási Esetei

Miután megnéztük, milyen problémákat old meg a Layer 3, itt vannak a Layer 3 lehetséges felhasználási esetei:

Játékalkalmazások

A Layer 3 egyik felhasználási esete a blokkláncos játékok. A Layer 3-on való működés lehetővé teszi az alkalmazásnak, hogy egy dedikált blokkláncon működjön, amely megoldja a tranzakciók sokkal nagyobb mennyiségének kezelését gyorsabb sebességek mellett. Ez különösen fontos a játékalkalmazások számára, hogy a felhasználók számára lehetővé tegye a zökkenőmentes játékélményt.

kriptoaktiv kedvezmenyek

Decentralizált Pénzügyi Alkalmazások (DeFi)

A Layer 3 másik lehetséges felhasználási esete a decentralizált pénzügyi alkalmazások. A Layer 3-on való működés ideális, mivel lehetővé teszi a decentralizált pénzügyi alkalmazások testreszabását az alkalmazás igényeinek megfelelően. Így a fejlesztők testre szabhatják az alkalmazás magánéleti (privacy) beállításait és a különböző funkcionalitásait.

Ezenkívül a Layer 3 rendkívül skálázható, ami biztosítja, hogy a nagy tranzakciómennyiség gyorsan feldolgozható legyen, ami kritikus fontosságú a valós idejű kereskedés szempontjából. A Layer 3 lehetőséget teremt a különböző blokklánc-hálózatok közötti interoperabilitásra, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy átmozgassák pénzügyi eszközeiket a különböző hálózatok között.

Layer 3 Példái

Bár a Layer 3 koncepciója még mindig viszonylag új fejleménynek számít a kriptóban, itt van néhány figyelemre méltó projekt:

forrás: Orbs
  1. Orbs: Az Orbs együttműködik az meglévő Layer 1 és Layer 2 protokollokkal, és egy olyan Layer 3 blokklánc, amely a Ethereum blokklánc skálázhatósági problémáira összpontosít. Layer 3-at az ‘Enhanced Execution’ néven kezeli, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy decentralizált szerver nélkül fejlesszék a saját okos szerződéseiket.
  2. Arbitrum Orbit: 2023-ban az Arbitrum Foundation bemutatta az Arbitrum Orbit új funkcióját, amelyet egy Layer 3 blokkláncnak képzeltek el az Arbitrum Nitro platformra épülve. A még alacsonyabb tranzakciós költségek és a fejleszthetőség mellett a fejlesztők képesek saját önmenedzselő specializált blokkláncokat létrehozni az Arbitrum Nitro platformon.
  3. zkSync Hyperchains: A zkSync csapata által bevezetett zkSync Hyperchains Layer 3-kké válhatnak, amelyek Layer 2-ket használnak elszámoláshoz. A zkSync Hyperchains ugyanazt a zkEVM motort használja, amely a ZK Stack elérhetővé teszi, ahol az összes ZKP áramkör azonos marad, és örökli a Layer 1 biztonságát, függetlenül attól, hogy ki telepítette őket. Az egyik előny az, hogy a Layer 3-k, amelyek ugyanazon Layer 2-re telepednek le, gyorsabb kommunikációt biztosítanak egymás között, és interoperabilitást tesznek lehetővé a szélesebb ökoszisztéma keretében.
forrás: zkSync Era

Záró gondolatok

A Layer 3-as fejlesztése érdekes innováció a kriptovaluta területén. Az előzőekhez képest fejlődik, összehozva a Layer 1 és a Layer 2 legjobb részeit – például a hálózat skálázhatóságának növelése, miközben biztonságos marad. Ennek ellenére érdemes emlékezni arra, hogy mindegyik réteg kulcsfontosságú szerepet játszik a blokklánc ökoszisztémájában, és nem verseng egymással. Jelenleg a Layer 3 fejlesztése még folyamatban van, de úgy gondolom, világos, hogy a Layer 3-ak kulcsfontosságú szerepet fognak játszani abban, hogy hogyan tudjuk kihasználni a blokklánc technológiát a jövőben, még könnyebbé téve a blokkláncoknak a nagy tranzakciószámok kezelését.

eredeti cikk: Coingecko