Proof of Transfer (PoX)

Utalási biztosítás (PoX)

Minden konszenzus algoritmus, amelyet blokklánc konstrukciókban használnak, valamilyen erőforrást igényel a blokklánc biztonságának megőrzéséhez, legyen az számítási erőforrás, vagy pénzügyi erőforrás.

A legtöbb algoritmus alapvetően két fő típusba sorolható. Az első a proof-of-work POW, amelyben a csomópontok számítási erőforrásokat használnak az úgynevezett bányászat folyamatában. A második a proof-of-stake, amelyben a csomópontok pénzügyi erőforrásokat kötnek le egy olyan folyamatban, amelyet tételnek (stake) neveznek. A fenti működések létrehozásának lényege az volt, hogy lehetetlenné tegyék a hálózat támadását egy rosszindulatú entitás vagy entitás-csoport részéről.

Ezen két alapvető algoritmusnak az egyik proof-of-work variánsa a proof-of-burn konszenzusmechanizmus, ahol a bányászok a hálózati jutalmakért “égetik” vagy elpusztítják a proof-of-work kriptovalutát a számítási erőforrások helyett.

POX

A Stacks a proof-of-burn (égetési bizonyíték) koncepciót vette fel annak érdekében, hogy létrehozzon egy új működési módot mechanizmust, amelyet Proof-of-Transfernek (POX) neveztek el.

Az alap PoX algoritmus tulajdonképpen az égetési bizonyíték általánosítása. A PoX-ban a már meglévő bitcoin blokklánc Proof-of-Work BTC kriptopénze nem ég el, hanem a biztonság érdekében átjuttatják a kriptopénzt az új blokklánchoz.

A meglévő kriptopénzt nem égetik el, hanem a bányászok átadják a hálózat többi résztvevőjének.

A bányászok az új kriptopénzből kapnak valamennyit, míg a többi hálózati résztvevő a már meglévő kriptopénzt kapja az átvitel során. Ez lehetővé teszi, hogy a hálózati résztvevők, akik értéket adnak az új kriptopénz-hálózatnak, alap kriptopénzzel jutalmazzák őket a konszenzus algoritmus aktív részvételével.

Ez az új konszenzus mechanizmus azáltal ösztönző, hogy már a meglévő és rendkívül biztonságos blokkláncot, például a Bitcoint használja, azáltal hogy új láncokat biztosítsanak anélkül, hogy új Proof-of-Work láncokat és kriptopénzeket vezetnének be.

Ez a koncepció új tulajdonlást is ad, mivel a hálózati résztvevők az új blokklánc hálózatában vesznek részt, cserébe megszerezhetik a kifizetéseket egy már meglévő, “stabil” (BTC) kriptopénzben. Ez segít megoldani az új blokkláncok általában felmerülő problémáját, az indulási nehézségeket, mivel korai résztvevők számára szilárd ösztönzést ad a csatlakozáshoz.

Ez a konszenzus mechanizmus pontosan az, amit a Stacks használ.