Impermanent Loss – átmeneti veszteség

A nagy hozam, nagy a kockázat!

Átmeneti veszteségről beszélünk, ha a likviditás szolgáltató (DEX) átmenetileg elveszíti pénzeszközeit egy kereskedési pár volatilitása miatt.

Mi az állandó veszteség?

Az állandó veszteség azt az átmeneti forrásvesztést írja le, amelyet a likviditásszolgáltatók esetenként tapasztalnak egy kereskedési pár volatilitása miatt.

Ez azt is szemlélteti, hogy mennyivel több pénze lett volna valakinek, ha likviditás biztosítása helyett egyszerűen megtartaná eszközeit.

A likviditási poolok (LP) gyakran két eszközt tartalmaznak – mondjuk az egyik stabil érme, például DAI, a másik egy volatilisabb kriptovaluta, például az ETH.
Képzeljük el, hogy egy szolgáltatónak egyenlő szintű likviditást kell kínálnia mind a DAI, mind az ETH területén – de hirtelen az ETH ára emelkedik.
Ez ellenállhatatlan lehetőséget teremt az arbitrázsra, mivel az ETH ára a likviditási poolban most nem tükrözi a való világban zajló eseményeket. Annak érdekében, hogy a DAI és az ETH aránya kiegyensúlyozott maradjon, a többi kereskedő kedvezményes áron vásárol ETH-t, amíg újra egyensúlyba nem kerül.


Az arbitrázs után a likviditásszolgáltató nagyobb mennyiségű DAI-t és valamivel kevesebb ETH-t kaphat. Az átmeneti veszteséggel felméri eszközeik jelenlegi értékét ahhoz képest, mennyit érnének, ha szépen ülnének az eszközeiken.

A veszteség csak akkor válik véglegessé, ha a szolgáltató úgy dönt, hogy végleg visszavonja likviditását ez idővel csökkenhet, ezért nevezzük átmeneti veszteségnek.

Impermanent Loss Kalkulátor