You are currently viewing Fogyasztói Árindex CPI

Fogyasztói Árindex CPI

A fogyasztói árindex (CPI) egy olyan mérőszám, amely a fogyasztási cikkek és szolgáltatások – például a szállítás, élelmiszer és egészségügyi ellátás – árainak súlyozott átlagát vizsgálja. Kiszámítása úgy történik, hogy az előre meghatározott árukosárban lévő egyes tételek árváltozásait veszik, és átlagolják. A fogyasztói árindex változásait a megélhetési költségekhez kapcsolódó árváltozások értékelésére használják.

a CPI-t alkotó “fogyasztói kosár”

A fogyasztói árindex az egyik leggyakrabban használt inflációs és deflációs mérőszám. Összehasonlítható a termelői árindexszel (PPI), amely a fogyasztók által fizetett árak figyelembevétele helyett azt vizsgálja, hogy a vállalkozások mit fizetnek a bevételért.

Fontos még:

  • A fogyasztói árindex az árak átlagos időbeli változását méri, amelyet a fogyasztó egy áru- és szolgáltatáskosárért fizet.
  • Ez az infláció legszélesebb körben használt mérőszáma.
  • A fogyasztói árindex statisztikái különböző jövedelmű egyénekre terjednek ki, beleértve a nyugdíjasokat is, de nem tartalmaznak bizonyos populációkat, például az elmegyógyintézetek betegeit.
  • A fogyasztói árindexet a városi béreket keresők és irodai dolgozók fogyasztói árindexe (CPI-W) és az összes városi fogyasztó fogyasztói árindexe (CPI-U) alkotja.

forrás Investopedia